• Αρχική
  • Blog
  • Τι είναι ο δείκτης χρωματικής απόδοσης

Τι είναι ο δείκτης χρωματικής απόδοσης

Δείκτης χρωματικής απόδοσης ή αλλιώς στα αγγλικά color rendering index (εν συντομία CRI), είναι η ποσοτική μέτρηση της ικανότητας μίας πηγής φωτός να εμφανίζει τα χρώματα, σε σύγκριση με μια ιδανική πηγή φωτός ή με το φυσικό φως.

Οι πηγές φωτός με μεγάλο δείκτη χρωματικής απόδοσης CRI, είναι πολύ σημαντικές για εφαρμογές φωτισμού σε κινηματογραφικά και τηλεοπτικά στούντιο, σε εκθέσεις προϊόντων και έργων τέχνης κτλ.

Δείκτης χρωματικής απόδοσης - criΗ υψηλότερη τιμή του δείκτη χρωματικής απόδοσης είναι 100 και μπορεί να είναι και αρνητική για κάποιες πηγές φωτός. Οι λαμπτήρες νατρίου χαμηλής πίεσης που χρησιμοποιούνται κυρίως για τον φωτισμό δρόμων, έχουν αρνητικό δείκτη χρωματικής απόδοσης. Οι λαμπτήρες φθορίου έχουν cri που κυμαίνεται από το 50 για τις απλές λάμπες έως και το 90 για τις λάμπες φθορίου τρι-φωσφορικού τύπου. Οι λάμπες LED έχουν δείκτη πάνω από 80 ενώ κάποιοι κατασκευαστές έχουν επιτύχει cri έως και 98.

Ο δείκτης χρωματικής απόδοσης δεν πρέπει να συνδέεται με την ποιότητα του φωτισμού, καθώς ανά εφαρμογή είναι διαφορετική η επιθυμητή του τιμή. Για παράδειγμα στον φωτισμό των δρόμων ο αρνητικός δείκτης είναι επιθυμητός, καθώς η κίτρινη απόχρωση που αποδίδεται στα φωτιζόμενα αντικείμενα καθιστά πιο ξεκούραστη τη νυκτερινή οδήγηση.

Κεντρικό Κατάστημα
Κερατσίνι

Λεωφόρος Σαλαμίνος 144, Κερατσίνι
Τ.Κ. 187 57

Τηλέφωνο 2104324403

Τμήματα: Ηλεκτρολογικό υλικό, φωτισμός, βιομηχανικός εξοπλισμός, αντιεκρηκτικός εξοπλισμός, κατασκευή πινάκων

Υποκατάστημα
Χαϊδάρι

Καραϊσκάκη 4, Χαϊδάρι
Τ.Κ. 124 61

Τηλέφωνο 2105903220

Τμήματα: Ηλεκτρολογικό υλικό, φωτισμός, βιομηχανικός εξοπλισμός

Υποκατάστημα
Καλλιθέα

Δημοσθένους 245, Καλλιθέα
Τ.Κ. 176 45

Τηλέφωνο 2109408643

Τμήματα: Ηλεκτρολογικό υλικό, φωτισμός, βιομηχανικός εξοπλισμός